Борисов “извади” 4.5 млрд. лв. помощ за почти всички

По мерки по отношение на бизнеса и заетостта 4.5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството”.

Това обяви на извънреден брифинг във вторник (24 март) премиерът Бойко Борисов, като преди това на няколко пъти отхвърли упреци, че правителството е закъсняло, но се аргументира не с мерките за бизнеса, а с мерките за защита на населението от заразата.

От изявлението му се разбра, че тезата на премиера е, че повечето бизнеси имат пари и резерви, собствениците също, а българите имат милиардни спестявания в банките, затова не трябва да се бърза да се вадят още пари от държавата, с които да се подпомогне икономиката. Борисов все пак каза, че ще разглеждат различните сектори и даде пример, че ще мислят за летния туризъм, защото напр. зимния почти си e завършил сезона и е направил големи приходи от “куверти по Коледа и Нова година”.

От представените мерки – “за бизнеса и заетостта” не стана ясно как точно се формира сумата, нито за какъв период е. Според Борисов най-важно е първо да се спаси живота на възрастните хора, второ да се гарантира запозването на работниците и след това всички да се мобилизираме заедно. Той използва да обяви великденската надбавка за пенсиите и да гарантира, че пари за лекари, полицаи, военни – ще има.

“Аз не мисля, че тези 4.5 млрд. лв. изобщо ще бъдат достатъчни”, каза в друг момент премиерът и заяви готовност за още средства. Той отново говори почти час и мина през различни теми, свързани с кризата.

От отговор на въпрос се разбра, че правителството няма разчет какви ще са евентуалните загуби на икономиката, а Борисов обясни, че това ще стане ясно в края на този месец, когато се съберат данните. Преди дни в коментар той каза, че по негови сметки около трилион ще струва кризата на Италия.

 

Сметката на Борисов

В сумата от 4.5 млрд. лв. премиерът даде разбивка, но тя не формира този общ сбор.

Нито от Министерството на финансите, нито от правителствената пресслужба можаха да отговорят на въпросите на “Дневник” за несъответствието и какви пера липсват, за да е верен сборът.

– 500 млн. лв., с които ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие (ББР), за да поема гаранции по заеми за бизнеса. Борисов обясни, че с тях ще могат да се гарантират кредити за 2.5 млрд. лв. И ако трябва ще капитализират управляваната от Стоян Мавродиев финансова институция.

– 200 млн. лв., които са предвидени за гаранции за безлихвени заеми до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск от фирмите си, които според Борисов ще се получават от търговските банки, но ще се гарантират от Банката за развитие.

– 1 млрд. лв., които ще отидат за помощи за запазване на работните места. При тази схема, която още не е приета от правителството държавата ще плаща 60% от заплатата на заплашените от освобождаване служители, а техните работодатели – 40%. Бизнесорганизации вече възразиха срещу конкретните формулировки след като видяха проекта на постановлението.

– 50 млн. лв. – за помощи за най-бедните пенсионери за Великден. Такава сума по традиция се отпуска за бюджета за всяка Коледа и Великден.

– 500 млн. лв. – за допълнителни разходи за заплати в Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната заради допълнителната работа сега. Тази сума премиерът съобщи отделно от общата от 4.5 млрд. лв. и вероятно тя не е в нея. Той прогнозира, че разходите за извънреден труд ще растат още.

– 600 млн. лв., които сега няма да влязат в бюджета, защото са от данъците на бизнеса и хората и плащането им е удължено до края на юни. Тези пари ще останат у бизнеса и хората, допълни финансовият министър Владислав Горанов. Ако са в сметката, те намаляват общата сума, която се разпределя реално.

– 20 млн. лева допълнително за социален патронаж.

 

Икономически съвет няма да има

В отговор на призивите на няколко бизнесорганизации от последните дни да се създаде икономически щаб, в който бизнес, управляващи и синдикати да обсъдят ситуацията в икономиката, премиерът обяви, че няма да се създава такъв щаб. Посочи, че от една страна има непрекъснати срещи с представители на бизнеса, с икономисти и освен това си има Тристранен съвет, в който тези въпроси могат да се обсъждат.

Сравни икономическия живот на страната с ” артерия, която не трябва да се прекъсва”, още повече, че не се знае колко ще продължи кризата.

 

В коментар на въпроси, свързани с мерките за бизнеса, финансовият министър Владислав Горанов на свой ред обяви, че не разбира призиви да не се плаща ДДС за известно време, тъй като това е косвен данък и реално той се поема от потребителите с покупката на всяка стока и услуга. Той се плаща от гражданите като си купят сирене, а не от “Кауфланд” даде пример Горанов. Всеки бизнес, който не иска да плаща ДДС, претендира да се кредитира от българските пенсионери. Същото е и с неплащането на данъци от физическите лица и за социалните осигуровки, посочи той.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.