“Боинг” обяви готовност за масово производство на безпилотен изтребител

Компанията “Боинг” (Boeing Co) обяви, че е готова скоро да започне масово производство на безпилотен летателен апарат, подобен на изтребител и известен като Loyal Wingman.

Този дрон може да извършва най-различни мисии, включително да бъде въоръжен, а един пилотиран боен самолет може да бъде съпровождан от до 16 такива машини, снабдени с изкуствен интелект.

Първите три прототипа бяха показани в понеделник и първият полет е планиран до края на тази година по поръчка на военновъздушните сили на Австралия (RAAF).

“Очакваме да влязат в производство към средата на десетилетието, а може би малко по-рано”, каза на репортерите Шейн Арнот, програмен директор на разработката с официално име Airpower Teaming System (ATS).

Командващият RAAF Катрин Робъртс каза, че Loyal Wingman може да бъде използван не само в бойни мисии, но и за защита на летящите системи за ранно предупрегдение E-7A Wedgetail или като мишени за отклоняване на атаки срещу самолети като F-35A и F/A-18E/F Super Hornet.

Дронът е с дължина 11.6 метра, обсег от 3700 км и носова част с обем от 148 литра, която се сменя бързо според предназначението на конкретната мисия.

Това е първата летяща бойна система, разработена в Австралия от Втората световна война насам и най-голямата инвестиция на “Боинг” в безпилотни системи извън САЩ. Интерес към нея проявяват САЩ и Великобритания, твърдят създателите ѝ.

Първите коментари след премиерата на Loyal Wingman са, че това може качествено да промени въздушните операции на армията, включително защото разходите за такава машина са относително ниски (инвестицията на Австралия за разработка и създаване на 3 от тях е около 40 милиона долара).

Системата има потенциал драстично да разшири обхвата и капацитета на тактическа ВВС част, без да се излага на риск животът на пилотите. “Боинг” използват комбинация от изкуствен интелект и известна степен на автономност.

Дронът не само съпровожда самолет под традиционния контрол на пилот или оператор, а може и сам да изпълни задача (например да избере най-подходящия начин за достигане на зона или цел). Така човекът се фокусира върху тактическата картина, а не върху детайлите на навигацията, и може да поиска появата на няколко дрона на определено място в подходящ момент.

Трите Loyal Wingman, показани в понеделник, са резултат на изненадващо бързо развила се програма – само 14 месеца след обявяването ѝ.

Освен това те не са прототип в смисъла, влаган досега – създадени са с автоматични системи за производство, каквито би имало на конвейр.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.