Бизнесът и традициите

На Велики четвъртък бизнесът в лицето на  „Биовет – клон Разград“ АД показа своята съпричастност към съхранението и предаването на традициите на християнството, бита и обичаите български на децата.

Две паралелки третокласници от ОУ „В.Левски“ в Разград днес имаха своеобразен час по история на открито в Етнографския комплекс в Побит камък, където напътствани от жени от читалище „Самообразование“ се потопиха в магията на боядисването на великденски яйца. Преди това момичетата и момчетата разгледаха къщите и останалите сгради в комплекса и се запознаха с начина на живот и обичаите на балканджиите в селото.

Председателят на читалищното настоятелство Богдан Стоянов и колежките му  посрещна с дъхава, още топла пита изпълнителния директор на „Биовет- Разград“ Теменуга Газдова. „Съвместно с Етнографския комплекс в селото, който от две години е собственост на читалището, „Биовет“ организира днес отбелязването на Велики четвъртък и съпътстващите го обичаи. Децата наистина се забавляват. Ще продължим подобни инициативи тук с идеята да възкресим дейността на уникалния в Лудогорието етнографски комплекс. Да покажем, че това място оживява“, каза Теменуга Газдова.

В народни носии жени от читалището и селото посрещнаха малчуганите, почерпиха ги с баница и козунак. А те, видимо развълнувани, си обещаваха до се върнат отново, но с мама и тати, за да им покажат комплекса.

Доказателство, че доброто ражда добро, бе решението на децата след незабравимите мигове в комплекса благодарение на „Биовет“ и читалището, да подарят всичките 150 нашарени от тях яйца на социално слаби семейства в селото.

/e-Razgrad/

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.