Байдън призова за приемане на закон за абортите

Най-бързият път, който ще позволи на жените да се възползват отново от конституционното право на аборт, отменено през юни с решение на Върховния съд на САЩ, това е приемането на съответния закон в Конгреса. Такова мнение изрази президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Франс прес.

“Не можем да оставим Върховният съд извън контрол да ограничава свободите”, заяви Байдън. Той подписа в Белия дом президентски указ с ограничен обхват, целящ да смекчи въздействието на историческото решение на най-висшата юридическа инстанция в страната.

Байдън призова жените в САЩ да гласуват на изборите за Конгрес през ноември и каза, че  ако в Конгреса има голямо демократическо мнозинство, то това ще бъде най-бързият начин да се преобърне решението на Върховния съд, допълва Ройтерс.

“Това е най-бързият път, който е на разположение. Надявам се и силно вярвам, че рекордно много жени ще отидат да гласуват, за да поискат отново правата, които им бяха отнети от съда”, каза Байдън.

Той предупреди републиканците, че ако поемат контрол върху Конгреса след изборите и се опитат да прокарат национална забрана на абортите, то той ще й наложи президентско вето.

Указът, подписан от Байдън, не може да върне достъпа до аборт в над дузина американски щата, където има строги ограничения или пълна забрана на абортите. Още около дузина щата се готвят да наложат допълнителни рестрикции, припомня Асошиейтед прес.

Подписаният днес от Байдън документ обаче поставя началото на серия от ограничени по обхват инициативи с цел защита на достъпа до аборт и на конституцията, допълва Франс прес. Текстът предвижда защитата на мобилните клиники за аборти на външните граници на щатите, които са забранили процедурата. Белият дом иска също така да гарантира достъпа до контрацептивни средства. Освен това Белият дом има намерение да организира мрежа от адвокати доброволци за подпомагане на жените в юридически план.

Президентството също така обещава да защитава поверителните здравни информации и да се бори срещу дигиталното следене. Много защитници на правото на аборт предупредиха, че има опасности, произтичащи от данните онлайн, свързани с геолокализацията или приложенията за следене на менструалния цикъл, които могат да бъдат използвани с цел преследване на жените, които са направили аборт, посочва Франс прес.

Vesti.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.