Байдън може да поиска от конгреса 100 млрд. долара за Украйна и Израел

Белият дом обмисля да поиска от конгреса пакет помощи за подкрепа основно на Украйна и Израел на стойност до 100 млрд. долара. Това казват четирима източници на “Вашингтон пост”, запознати с въпроса.

Предварителната оценка може да се промени в хода на планирането. Администрацията на президента Джо Байдън обаче смята, че предвид множеството международни кризи, включително войната на “Хамас” и Израел, е необходим нов голям външнополитически пакет. В него обаче трябва да има и имиграционни мерки на САЩ по границата с Мексико и може би средства за Тайван.

Байдън вече предложи 20.4 млрд. долара финансиране на Украйна, но то се оказва блокирано при временната мярка, наложила временно финансиране до ноември в опит да се преодолее безизходицата заради редовния бюджет (оставила Камарата на представителите лез председател).

Сенатор Линдзи Греъм, от републиканците, смята, че подобна стъпка “ще представлява силно изявление за нашите врагове и за нашите приятели”. Демократите очакват предложението в края на седмицата.

От думи на лидера на мнозинството в Сената Чарлз Шумър (демократ) се рацбира и че израелският пакет включва: военна помощ; дипломатическа помощ; разузнавателна помощ; хуманитарна помощ както за палестинци, така и за израелци.

Предложението съвпада с усилия на републиканците и демократите да изберат нов председател на Камарата на представителите. “Вашингтон пост” отбелязва, че сегашната криза – след като един вече бе отхвърлен вечерта – поставя на изпитание усилията за приемане на законопроекти.

Едновременно с това “републиканците в Камарата на представителите стават все по-предпазливи за предоставянето на средства от данъкоплатците на Киев, но е по-вероятно да го направят, ако искането включва и пари за границата и Израел”, продължава медията.

Dnevnik.bg

Hits: 16

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.