Археолози попаднаха на античен гроб до храма “Св. Александър Невски”

Археолози от Регионалния музей за история на София попаднаха на античен зидан гроб в северната част на площад “Св. Александър Невски”.

Находката се определя като част от Източния некропол на Сердика. Погребалните процесии са се движели от центъра на града – Ларгото, по Виа Сакра (днешната ул. “Московска”) към свещения хълм на града – сега пространството на площад “Св. Александър Невски”, църквата Св. София” до паметника на Апостола.

Какво ще е бъдещето на античната гробница засега не е ясно. “Има няколко варианта, които все още се обсъждат”, обясниха от Регионалния музей за история на София. В тази зона навсякъде под земята археолозите предполагат, че има гробници от II в. пр. Хр. до края на IV в. В откритата сега зидана ниша липсва погребален инвентар, съобщиха от музея.

Откритието е станало при т.нар. спасително археологическо проучване на площад “Св. Александър Невски” преди два дни, което е задължителна процедура преди да започне ремонта на тази част от Зона 4 на Централна градска част.

Обновяването на Зона 4 е в ход от юни 2018 г., когато Столична община подписа договор с фирма “ПСТ груп” за реализация на проекта на архитектурно студио А.Д.А. Ремонтът е планиран за 365 дни и трябва да приключи в началото на август, но одобреният проект тепърва ще се променя по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.