Арктически студ скова САЩ: Температури до минус 56 градуса, в Арканзас – извънредно положение

Мразовито време обхвана голяма част от САЩ в неделния ден, а арктическите бури създадоха условия за виелици на североизток и натрупване на сняг в южни райони, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На някои места температурите паднаха до рекордните минус 56 градуса по Целзий. Близо 82 милиона души бяха предупредени от властите да избягват излизания извън домовете си, тъй като е възможно да получат измръзвания, ако останат на открито за повече от 20 минути. Други 40 милиона живеят в щати където е възможно да паднат ледени дъждове и повече от 5 сантиметра сняг.

Синоптиците казаха, че се очаква големият студ да достигне на юг до северните части на щата Тексас. Компанията, оперираща енергийната мрежа в Тексас, предупреди жителите на щата да пестят електричество, тъй като повишеното потребление заради температурите, които паднаха под точката на замръзване оказва огромен натиск на съоръженията. Дори в части от Северна Луизиана, Алабама и Джорджия също наваля сняг.

Властите предупредиха хората да не шофират по пътищата в Бъфало, в щата Ню Йорк на границата с Канада, където прогнозата е за снеговалеж до 60 сантиметра. Повече от половината полети до и от международното летище на Бъфало бяха отменени. Засегнати са летища в цялата страна. Десетки полети бяха отменени или забавени на международното летище О’Хеър в Чикаго, на международното летище в Денвър и на международното летище на Сиатъл.

В щата Мейн рекорден прилив на Атлантическия океан потопи популярни сред туристите рибарски къщички, които са били построени в самото начало на 19 век.

Синоптиците също предупредиха днес, че интензивните снеговалежи и пориви на вятъра могат да причинят драстични и внезапни спадове на видимостта в източна Пенсилвания и части от северен Ню Джърси и Делауеър.

Друга арктическа буря, която донесе обилен снеговалеж в Скалистите планини, изглежда ще се премести на юг и може да донесе до 15 сантиметра сняг в части от Арканзас, Северен Мисисипи и Западен Тенеси.

Повече от 150 000 домове и фирми в Орегон останаха без електричество днес след силни снежни бури. Повсеместни прекъсвания на тока, засегнали десетки хиляди домакинства, имаше в Мичиган и Уисконсин.

Дир.бг

Hits: 28

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.