Арест за разградчанин за разпространение на метаамфетамин и марихуана

Окръжен съд-Разград определи мярка „задържане под стража за 25-годишния Веселин Р. от Разград, обвиняем по досъдебно производство за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества, съобщиха от пресслужбата на съда.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 14.02.2022 г. в Разград, в съучастие като извършител с К.С.И., без надлежно разрешително държал с цел разпространение 33,95 гр. метаамфетамин и 52,80 гр. марихуана, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

Престъплението, в което е обвинен е тежко, като НК предвижда кумулативно две наказания, като едното от тях е  „лишаване от свобода” от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Защитата на Веселин Р. поиска да бъде отхвърлено искането на прокуратурата за определяне на най- тежката мярка за неотклонение и да му бъде наложен „домашен арест“. Посочените мотиви бяха, че не е налице обосновано предложение, обвиняемият да е съпричастен към престъплението, в което е обвинен, тъй като наркотичните вещества са намерени в апартамента на приятелката му, който той не е обитавал, не се е докосвал до тях и не ги е владял.

Съдебният състав счете, че са налице доказателства обвиняемият да е съпричастен към престъплението, за което е привлечен в това качество. Според протоколите от претърсване и изземване намерените наркотични вещества са значителни като количество, което не предполага тяхната употреба само за лични нужди. Обвиняемият е посочил и къде точно се намира част от дрогата в жилището.

Съдът откри доказателства, които да сочат реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Съдебният състав отчете, че Веселин е осъждан два пъти, в това число и за престъпление от същия вид. В предвид размера на наказанието, което го грози, е реална опасността да се опита да се укрие, а обстоятелството, че брат му живее извън страната, би улеснило това укриване.

Поради изложените съображения, съдебният състав прецени, че единствената относима мярка за неотклонение спрямо Веселин Р. е най- тежката – „задържане под стража“.

Определението подлежи на въззивен контрол пред Апелативен съд-Варна в 3-дневен срок.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.