Арестуваха баща и син лихвари в Китанчево

ПО ВРЕМЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ СА ПРЕТЪРСЕНИ ЧЕТИРИ ИМОТА И СА ИЗЗЕТИ НАД 20 000 ЛЕВА, НАД КИЛОГРАМ ЗЛАТО И ГОЛЕМИТЕ ТАЛОНИ НА13 АВТОМОБИЛА, КОИТО СА СЛУЖИЛИ ЗА ОБЕЗПЕЧЕНИЕ НА ОТПУСКАНИТЕ КРЕДИТИ

В специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност, проведена успешно рано тази сутрин в исперихското село Китанчево, са задържани баща и син  лихвари, съобщиха на съвместна пресконференция окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на ОД на МВР комисар Ивайло Йовчев.

Според предварителната оперативна информация задържаните са се занимавали с лихварство и пране на пари поне от две години насам. Основната фигура в престъпната дейност е бащата Станимир Серафимов, роден през 1974 година и осъждан за едро хулиганство в началото на този век, каза окръжният прокурор. Синът Танер Гюров – на 30 години, е без криминални прояви.

По време на операцията са претърсени четири имота на фамилията – три къщи в Китанчево и двустаен апартамент в Исперих, който се води на името на майката.

Открити са над 20 000 лева в различна валута, над килограм златни накити, дузина мобилни телефони, два лаптопа, пистолет и големите талони на 13 коли, които са били паркирани на поляната край главния път.

Талоните и част от златото са служили за обезпечаване на отпусканите кредити, а с лихвата при връщането им вероятно е купена останалата част от златните накити и луксозните коли на фамилията, смятат разследващите. Фамилията има общо шест автомобила, сред тях и джип „Мерцедес ML“. Всички те и 13-те от поляната, са репатрирани в поделение на МВР.

„Още сме съвсем в началото на процесуалите действия, на кого и по колко пари са отпускани, ще разкажат ползвалите услугата,“ каза още окръжният прокурор. Но днес „патриархът на фамилията е направил нескопосан опит да обясни пред наблюдаващия прокурор произхода на откритите пари – че са от продадени наскоро 150 агнета“, разкри още детайли от операцията Тихомир Тодоров.

Семейството явно се опитва да легализира това, което прави, с регистрацията като земеделски производители, които имат едва 8 дка земя и овцеферма.

Фермерите рано сутрин са на нивата или при животните, а задържаните днес в 7 часа сутринта полицаите завариха в леглата им, с чувство за хумор илюстрира случилото се прокурор Тодоров.

На бащата и сина ще бъдат повдигнати обвинения по чл. 252 и 253 от НК /лихварство и пране на пари/. За бащата ще бъде поискана постоянна мярка „задържане под стража“ като основен двигател на престъпната дейност, а на сина – като съучастник,  друга мярка за неотклонение. Той е със счупена ръка и е задържан за 24 часа.

От съда ще бъде поискано разрешение за разкриване на банковата тайна, за да се види с какви други средства разполага фамилията.

В планираната специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжната прокуратура са участвали общо 73 души, 15 от тях – от жандармерията, обяви комисар Ивайло Йовчев. До 13.00 часа са били проверени общо 521 автомобила и 806 души. Установени са 45 нарушения за Закона за движение по пътищата, издадени са 25 фиша и 20 акта. Електронните фишове са 30. От движение е спряна една кола. Има още двама задържани, но по досъдебни производства за кражба на дърва.

„От началото на година сме провели две специализирани полицейски операции, извънредното положение ги разреди, но те ще продължат“, обеща комисар Йовчев, а окръжният прокурор подсказа, че следващата може да бъде още този месец.

/e-Razgrad/

Hits: 0

3 Replies to “Арестуваха баща и син лихвари в Китанчево”

  1. Gospoda coveka gleda Ofce agneta , kupuva prodava Koli . Nee kradec nee Lihvar ; ne KRADE OT DIRJAVATA : BILGARIYA . Nee normalno vasata golyama akciya dnes vlv selo Kitancevo . Vseki covek ima zlatooo i koli koy nyama zllato , amo nali e Ciganin nali gospoda tryabva da izmislite nesto neee normalno …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.