Антоанета Цонева призова за навременно изплащане на субсидиите на земеделските стопани

Народният представител от „Продължаваме Промяната – Демократична България” Антоанета Цонева призова Министерството на земеделието и храните за навременно изплащане на субсидиите на земеделските стопани.

Депутатът от 18 МИР – Разград подчерта и необходимостта от справедливото компенсиране на българските земеделци за увеличените цени на торове, препарати и консумативи. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията ПП-ДБ.
В хода на парламентарното изслушване на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев Цонева адресира изменението на Наредба № 4 от 2023 г., с което се предвижда удължаване на кампанията за директни плащания. По този начин до 21 юли 2023 г. земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане по Кампанията за директни плащания и да правят редакции по вече подадените заявления. Цонева уточни, че действията на служебното правителство са причината за забавянето на подготовката и качественото провеждане на кампанията.
“Избиратели от моя избирателен район – малки и средни производители – апелират за необходимостта от допълнителни указания на земеделските стопани и Областните и Общински служби по земеделие за новите условия и възможности за подпомагане на начина за подаване на заявления и очертаване на начина за реализиране и прилагане на новите интервенции”, заяви от парламентарната трибуна Цонева.
Представителят на “Да, България” предупреди, че е особено важно да се положат много усилия за достатъчно прозрачност при протичане на закъснялата кампания. Депутатът призова още за предварителни указания към земеделските стопани за изискванията, които Държавен фонд “Земеделие” ще проверява при изпълнението на всяка от новите интервенции, както и какви документи трябва да се предоставят от земеделските стопани.
“Изключително важно е да бъде осигурено навременно изплащане на субсидиите за земеделските стопани и справедливото им компенсиране за увеличените цени на торове, препарати и консумативи”, заключи Цонева.
/e-Razgrad/

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.