Ансамбъл „Тракия“ гостува в Разград с авторския спектакъл „В делник и празник“

На 7 март 2024 г., от 19.00 часа в залата на Общинския културен център ще бъде представен авторския спектакъл на Ансамбъл „Тракия“ – „В делник и празник“.

„В делник и празник“ е изцяло авторски спектакъл, в който движенията и музиката разкриват как предците ни умело са съчетавали удовлетворението от труда с  радостта от песента и танца.

Своя хореографски дебют прави Атанаска Челепиева със своята родопска танцова сюита в три части, наречена „Алехчански игри“. Музиката е на Борислав Згуровски.

„Моето вдъхновение е детството в златоградския край, където трудолюбивият родопчанин преде, тъче, бере и ниже тютюн и редом с това усмивката е винаги на лицето му“, споделя младата авторка, която е част от ансамбъла, но до този момент само като балетмайстор. В нейния танц ще оживяват още празнични „люлки-вейки-полюлейки“, а в останалите танци, като „Уралия“ – обредите, посветени на Сирни Заговезни, традиции от пазарджишко и пиринско. Те са дело на доайените проф. Даниела Дженева и проф. Антон Андонов.

Премиера ще има и песента „Куне ле“, изпълнена от хора на ансамбъла в обработка на главния диригент на Гвардейския духов представителен оркестър подп. Ради Радев. За пръв ще бъдат изпети и песни по обработка на Костадин Генчев и  Румяна Филкова.

Билети все още може да бъдат купени на касата на ОбКЦ – цени: 20 и 25 лв.

/e-Razgrad/

Hits: 48

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.