Амстердам забранява круизните кораби, за да намали посетителите и замърсяването

Градският съвет на Амстердам забрани круизните кораби от центъра на града, докато нидерландската столица се опитва да ограничи броя на посетителите и да намали замърсяването, предаде Би Би Си.

Според политици плавателните съдове не са в съответствие с устойчивите амбиции на града. Това означава, че централният круизен терминал на река Ей близо до централната гара на Амстердам ще бъде затворен.

Това е най-новата мярка за ограничаване на масовия туризъм в града. Съветът се опитва да го изчисти, забранявайки пушенето на канабис по улиците на квартала на червените фенери. През март съветът постави началото на онлайн кампания, призоваваща младите британци, които обмислят да организират ергенските си партита в Амстердам, да стоят настрана.

Круизните кораби се превърнаха в символ на проблема с прекомерния туризъм и предложението за преместването им от центъра беше прието с голямо мнозинство. Амстердам се превърна в жертва на собствената си популярност, привличайки 20 милиона посетители годишно – някои привлечени от репутацията на града като място за купони. “Замърсяващите круизни кораби не са в съответствие с устойчивите амбиции на нашия град”, заяви дясноцентристката партия D66, която управлява града заедно със социалдемократите и еколозите, в изявление, цитирано от агенция “Франс прес”. Преминаването на круизни кораби, отбеляза тя, освен това не е съвместимо с плановете за нов мост между историческия южен квартал на града и квартал Ноорд, фокусът на последните проекти за развитие.

Dnevnik.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.