“Алфа Рисърч”: В големите градове са по-критични към настоящия кмет, отколкото в малките

Общо 46.9% са твърдо решилите да гласуват на предстоящите местни избори.

Нагласите по оста “запазване на статуквото или промяна в местната власт” обаче са силно поляризирани – 40.9% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящият кмет, а 47.3% са за избор на нов. Това показват резултатите от изследване на “Алфа Рисърч”, проведено сред 1023 граждани в периода от 10 до 16 септември.

На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32% към 68%), по-умерени – в средните общини (44% към 56%), и най-благоприятни за настоящите кметове в малките населени места (51% към 49%). Така като най-оспорвани и с най-голяма интрига се очертават изборите в големите общини, се посочва в анализа.

Изострянето на критичните настроения е най-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот. Интересно обаче е, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните. Общо 37.2% от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура “срещу” действащия кмет в името на промяната. Други 61.9% обаче са на мнение, че биха гласували в зависимост от личните качества на кандидатите и политическите си предпочитания, а не на принципа “против”. Тази нагласа показва, че обединението на недоволните не е автоматичен процес, особено когато става въпрос за решаването на местни проблеми, които непосредствено засягат всеки гражданин.

Сериозен фактор ще бъдат и множеството алтернативни местни играчи, които често получават значителна подкрепа. Около 10 на сто от избирателите са готови да гласуват за такива листи или кандидат-кметове, като на места делът им достига до 15%.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.