Австралия се мести напред-назад всяка година

У чени откриха, че австралийският континент се мести напред-назад с няколко милиметра всяка година поради промени в центъра на земната маса.

Всъщност този център на масата се променя всеки сезон, което означава, че целият австралийски континент променя леко позицията си два пъти годишно.

Само за няколко години Австралия се е преместила с 1,5 метра на север поради тектонични промени, и правителството официално актуализира географската ширина и дължина на страната, за да отрази промяната. Но новото изследване показва, че освен постепенното придвижване на север континентът редовно се колебае напред-назад през годината поради промени в центъра на земната маса.

Центърът на масата е средното положение на масата на даден обект, а за Земята той се намира приблизително в центъра на разтопеното ядро на планетата – на около 6 000 км под повърхността. Но той не винаги е на едно и също място – тъй като разпределението на водата по повърхността на Земята се променя от лято към зима, центърът на масата на планетата също се измества с няколко милиметра в различна посока. Това леко преместване на центъра на масата се отразява много слабо на всички континенти, но поради разположението си между Европа и южната част на Тихия океан Австралия се премества най-много, обяснява екипът.

Vesti.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.