Юли ще е топъл и слънчев, но и с валежи

Юли ще е слънчев и топъл, с повече валежи в Западна България и повече слънце по Черноморието.

Средните климатични температури за юли са между 28 и 33 градуса. Очакват се с 1-2 градуса по-ниски температури. Това обаче няма да направи времето неподходящо за море, защото там ще е слънчево и топло. По планините в западните райони ще има повече дъждове. Това съобщи за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

След хладното време за сезона горещото време в края на юни, при който на места в югозападните част от страната температурите превишиха 35 градуса, топлото време ще се задържи и в началото на юли. Главно в западната половина от страната ще има превалявания. На 5 юли валежите ще бъдат по-интензивни, а от 6 до 8 юли може да достигат и до Черноморието.

До края на първото десетдневие максималните температури ще бъдат 27-33 градуса, в дните с валеж на места и по-ниски, а в по-слънчевите дни в най-топлите места ще достигат до 33-35 градуса.

Реклама:


Нови превалявания се очакват от 11 до 16 юли главно в Западна България. След 17-и ще настъпи краткотрайно стабилизиране на времето ще бъде слънчево, с временни заоблачавания в следобедните часове. Над западните райони ще има разхлаждащи валежи. Ще се затопли и максималните температури ще бъдат около и над 30 градуса, около 20-и достигащи до 36- 37 градуса.

Слабо захлаждане с превалявания и прегърмявания ще има на 22 и 23 юли, когато времето ще е по-нестабилно в следобедните часове, уточни метеорологът.

Съществени заоблачавания ще има към 28 до 30 юли, когато ще превали с гръмотевици, с най-голяма вероятност по Черноморието и около планините.

През този месец са измерени и едни от най-високите температури в България. През 2000 година горещините бяха дълги и рекордни. Тогава на 5 юли в много градове бяха отчетени най-високите температури, откакто се мери температура на въздуха. В Пловдив живакът в термометрите достигна 45-о деление, в Сандански и Русе – 44, а в останалите райони между 39 и 43 градуса. В София също бе отбелязан рекорд – 40,2 градуса. Горещо с температури до 43 градуса е било и през 1987, 1985, 1945, 1927, 1916, 1909 година.

Юли е един от най-подходящите периоди за почивка по нашето Черноморие. Студените фронтове рядко достигат до крайбрежието, а свежият морски бриз прави горещините поносими. Температурата на морската вода има стойности от 22 до 27 градуса.

(24часа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *