Ще спим повече тази нощ, местим стрелките на часовника с час назад

В нощта на 24 срещу 25 октомври (събота срещу неделя) в 4.00 часа трябва да преминем към зимното часово време и ще преместим стрелките на часовниците си с един час назад.

В България  официално лятното часово време започна да се прилага през 1979 г. То бе валидно до последната неделя на септември или до първата неделя на октомври.

След 1999 г. се въведе практикуваното в Европа преминаване към лятно часово време, започващо от последната неделя на март в 03.00 ч., когато часовниците се превъртат с един час напред – на 04.00 ч. Връщането към зимно часово време става в последната неделя на октомври, когато в 04.00 ч. стрелките се превъртат с 1 час назад – на 03.00 ч. Това правило  е валидно и сега.

Според решение на Европарламента от миналата година въртенето на стрелките трябва да бъде преустановено през 2021 г. във всички страни от ЕС, включително България. Дотогава всяка държава трябва да определи дали да премине постоянно към лятно или към зимно часово време и да се синхронизира със съседите си.

Реклама:

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.