Ще работим най-малко за 5,58 лв. на час

От 1 януари 2024 г. ще работим най-малко за 5,58 лв. на час при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица.

Това ще стане, ако се приеме предложението на правителството минималната заплата да стане 933 лева от Нова година. В момента минималната часова работна заплата е 4,72 лева, а на месец е 780 лв., както бе прието от 1 януари 2023 г.

В проекта на новото постановление на Министерски съвет се уточнява, че нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на доходите. Документът е публикуван на портала за обществени консултации, за които срокът изтича на 2 октомври.

След последната актуализация на минималната работна заплата на 780 лв. социално-икономическата и статистическата среда се отклониха значително от естествената си прогресия поради цялостната непредсказуемост на международната обстановка и инфлационните процеси, се посочва в оценката на въздействието на проекта на постановление. “Това води до засилване на несигурността относно перспективите пред икономическата активност и инфлацията в България и затруднява тяхното прогнозиране. Бързото нарастване на отчетената в периода инфлация оказва негативно въздействие върху способността на нискодоходните работници да задоволяват своите и на техните семейства минимални потребности”, пише още там.

standartnews.com

Hits: 56

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.