Шофирането след употреба на алкохол и кражбите – най-честите престъпления в Разградско

С най-голям дял през 2018 г. за района на Окръжната прокуратура в Разград са новообразуваните производства за общоопасни престъпления. Това е една от тенденциите, която бележи работата на прокурорите от съдебния район, в който влизат районните прокуратури в Разград, Исперих и Кубрат и Окръжната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

За поредна година е продължила тенденцията с най-голям дял да са престъпленията, свързани с управление на МПС след употреба на алкохол и през период на временно лишаване от правоуправление.

Втори по значимост за Разградския съдебен окръг, отбеляза днес в отчетния си доклад административният ръководител на Окръжната прокуратура Тихомир Тодоров, са престъпленията против собствеността. През 2018 г. обаче се наблюдава спад в абсолютните стойности. Кражбите в тази категория представляват традиционно най-масовото престъпление, като заемат малко над 50 процента дял от престъпленията против собствеността.

Като особено значим бе откроен делът на измамите в района, който заема 32,2 процента от престъпленията в категорията против собствеността. Положителното е, че се отчита лек спад в сравнение с предходните отчетни периоди.

Пострадали от престъпления против личността през 2018 г. са 141 лица, от които 92 мъже, 49 жени, 11 непълнолетни и 9 малолетни деца.

Ускорената форма на разследване, каквато са бързите производства, е използвана в еднаква степен от всички районни прокуратури в Разградския съдебен окръг заради своята ефективност. Новообразуваните бързи досъдебни производства през отчетния период са били 378 при 301 за 2017 г. Броят им съставлява почти една трета от всички новообразувани дела през миналата година.

През 2018 г. общо в района са били наблюдавани 1545 досъдебни производства, които са били разследвани по общия ред. Новообразуваните от тях са 906 с дял 70, 1 процент. Увеличение през отчетния период бележат и внесените в съда 56 искания за вземане мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняеми.

Осъдените и санкционирани лица през 2018 г. са 656, а с влязла в сила присъда –  691 лица.

На отчетното събрание на Окръжната прокуратура в Разград присъстваха членът на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов, Магдален Маринов, заместник-директор на Националната следствена служба, и Иван Тодоров, заместник-апелативен прокурор, представители на съдилищата в района и ОД на МВР.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.