Човекът с 36 хил. лв. държавна заплата сам се назначил да управлява дъщерни дружества

В явен конфликт на интереси директорът на Българската банка за развие (ББР) Стоян Мавродиев се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си. Засега не е известно дали Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) смята да се самосезира по случая както направи наскоро спрямо изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов. Това съобщава “Капитал” като посочва, че от антикорупционната комисия не са отговорил на въпросите по случая.

Изданието припомня, че през лятото при декларирането на имущество на пубичните личности се разбра, че най-високоплатеният кадър във всички държавни институции и фирми е Стоян Мавродиев, който получава заплата по 36 хил. лв. месечно, което е повече от заплатите на президента, премиера и управителя на БНБ, взети заедно.

През лятото антикорупционната комисия откри, че шефът на БЕХ е в конфликт на интереси, защото е участвал в заседание на борда на БЕХ и е гласувал самият той да бъде назначен в борда на дъщерното му “Булгаргаз”. После сам е подписал със себе си в двете си функции договор, с който се назначава. А в средата на 2019 г. отново на заседание на борда на БЕХ е гласувал за приемане на отчетите на “Булгаргаз”.

Аналогична ситуация в ББР описва “Капитал”. На едно от първите заседания на новия управителен съвет на банката са гласувани промени в двете дъщерни дружества на ББР. С едното от тях за председател на съвета на директорите на “Национален гаранционен фонд” е избран Стоян Мавродиев.

Година по-късно е учреден “Фонд за капиталови инвестиции”, в което акционери стават ББР и Национален гаранционен фонд. На учредителното събрание присъстват и то се ръководи от Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Те участват в решението за избиране на съвет на директорите на “Фонд за капиталови инвестиции” в състав Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Впоследствие на същия ден новосъздаденият съвет на директорите избира Стоян Мавродиев за изпълнителен директор. Отново в същия ден на заседание на управителния съвет на ББР същите три лица одобряват избора на Стоян Мавродиев за изпълнителен директор.

Така излиза, че ако в случая с Петьо Иванов е имало конфликт на интереси, в ББР той се е мултиплицирал в регулярна практика, тъй като подобни решения е имало и няколко пъти след това, посочва “Капитал”. От декларацията на Мавродиев не се разбира каква част от декларираната заплата идва от поста му начело на банката и каква от управлението на другите структури.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.