Читалище “Развитие” ще може да укрепи и ремонтира Музикалния дом

Проектът на читалище “Развитие 1869” – Разград за укрепването и ремонта на сградата на Музикалния дом завърши законовата процедура по съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, съобщи за БТА секретарят на читалището Виолета Антонова.

Тя поясни, че Министерството на културата се е произнесло с официално становище, че предвидените строително-монтажни работи са допустими от гледна точка на опазването на недвижимата културна ценност и бъдещата й надеждна експлоатация. Окончателната оценка и обстоятелствата, свързани с реализацията на проекта, са в правомощията на община Разград, каза Антонова.

Тя припомни, че инвестиционният проект е внесен в местната администрация, с предложение и обосновка, за да бъде включен в Плана за интегрирано развитие. Секретарят на културната институция бе категорична, че подкрепата на местната власт е от голямо значение за успеха на това начинание.

Сградата на Музикалния дом се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт, поради прогресираща ерозия, която застрашава нейната цялост. За строително-монтажните работи по първоначални сметки бяха нужни 100 000 лева, но неизбежно сумата се повишава, в зависимост от нарастващите цени на материали и услуги, каза Антонова. Тя поясни, че вече има и постъпления по обявената преди месеци дарителска сметка за набиране на средства за благородното начинание. Сред спомоществователите са маестро Красен Иванов и Мила Иванова, служители на Окръжния съд в Разград и фирмата “Аннона Грейн” АД.

Антонова посочи, че дарения за подпомагане на реализирането на архитектурния проект могат да се правят и в брой, на касата на НЧ “Развитие 1869”, срещу договор за дарение. Финансовите средства ще се използват целево за ремонтните дейности.

Музикалният дом “Екатерина и Димитър Бъчварови”, със статут на недвижима културна ценност, е един от символите на Разград и вече 81 години е част от неговата история и духовен облик. Откритата на 5 май 1940 г. сграда става дом на осмия по ред хор в страната – “Железни струни”. В Музикалния дом днес се провеждат също уроците на класа по цигулка и годишните продукции на класовете по пиано от Музикалната школа.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.