Четири денонощия след като полиция влезе в Разградския театър, случаят започва да се разплита. Тогава търсеният директор Левон Манукян се измъкнал на косъм от ареста на място

Четири денонощия след като полицаи от „Икономическа полиция“ – Пловдив и ГД „Борба с организираната престъпност“, подпомагани от полицаи на ОД на МВР в Разград, влязоха в ранния петъчен следобед /27 септември/ в Разградския Театрално-музикален и филхармоничен център /ТМФЦ/ и след изключително настояване от страна на журналистическата гилдия в страната пред участващите и запознатите с подготвяната акцията институции за повече информация, случаят започва да става явен.

Според информация на Окръжна прокуратура – Пловдив, разпространена в пловдивски сайтове, образувано е досъдебно производство, свързано с разследване на длъжностно присвояване и пране на пари и повдигнати обвинения срещу четири лица.

Пак според информацията на Пловдивската прокуратура, срещу известния български музикант и диригент Левон Манукян, директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград и П.П. са повдигнати обвинения по чл. 203, във вр. чл. 26 от НК – за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, извършено в условията на продължавано престъпление, през месец септември 2024 г. По отношение на обвиняемите Атанас Георгиев и Б.Ч. са повдигнати обвинения за пране на пари – престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс. Според държавното обвинение извършените престъпления са свързани с трупата в Разград и фиктивни назначения в нея на над 60 души със значително завишени възнаграждения, с които е ощетен бюджетът. Така разходите за заплати от 150 000 лева на месец са набъбнали до 1,7 млн. лева, по информация на БНР. Хората били задължени да връщат парите на приближен до диригента, а като бонус за себе си задържали социалните осигуровки, допълни „Дарик“.

Обвиняемите Левон Манукян и П.П. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои преценка на доказателствата с оглед евентуално внасяне на искане в съда за определяне на мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Спрямо Атанас Георгиев е внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража“. На Б.Ч. е взета мярка за неотклонение “гаранция“ в размер на 3000 лева.

По наша информация, в петък – по време на полицейската акция – Левон Манукян се е измъкнал на косъм през полицейския кордон, блокирал етажите на административната част на Общинския културен център, където е и администрацията на Театрално-музикалния и филхармоничен център като е подвел очи в очи полицай, че търсеният Левон Манукян е на третия етаж и в момента провежда оперативка. Минути преди това Левон Манукян получава обаждане по телефона, напуска оперативката и кабинета си, а секунди след краткия си разговор с полицая на входа на сградата, подкарва джипа си, паркиран в тунела към товарната рампа към сцената, и изчезва в неизвестна посока.

Много бързо е установен регистрационният номер на колата, уведомени са граничните контролно-пропускателни пунктове, а Левон Манукян и джипа са обявени за общонационално издирване. В петък, събота и неделя диригентът не си е вдигал телефона.

Кога и как Левон Манукян е задържан или пък се предал сам след консултации с адвокат, така и още не е обявено официално.

Пак по наша информация, полицията е наблюдавала действията на четиримата от известно време, а е подготвяла акцията от миналия понеделник. В четвъртък са засечени два превода за много пари към едно и също лице. Решено е акцията по задържането на Левон Манукян и останалите трима да е в последните часове на последния работен за седмицата ден.

По време на акцията в петък от стаи в администрацията на /ТМФЦ/ е иззета много документация и отнесена с бусове в Пловдив. Няколко часа в сградата на ОД на МВР – Разград бяха разпитвани главната счетоводителка и тримата зам.-директори на ТМФЦ.

За БТА окръжният прокурор Тихомир Тодоров заяви че: „В Разградската районна и окръжна прокуратура няма заведена преписка против длъжностни лица от културните среди в Разград.“ По думите му, нито в полицията в Разград, нито в Окръжната прокуратура е постъпвала някаква информация за случая. “Прокуратурата е запозната с това, че в петък е имало акция на пловдивската полиция в Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград. Разградските полицаи само са съдействали с това да покажат къде се намира културната институция и кои са длъжностните лица”, казва още окръжният прокурор. Самият той  разбрал от журналисти за операцията в събота.

Междувременно малко преди 17.00 часа на сайта на Министерство на културата се появи съобщение, в което се казва следното: „Във връзка със съмнения за злоупотреби директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център – Разград е освободен от длъжност със заповед на министъра на културата от 30.09.2024 г. На Инспектората към Министерството на културата е възложено извършване на проверка по чл. 46 от Закона за администрацията за изясняване на всички факти и обстоятелства за периода на неговото управление.“

В официалното съобщение на прокуратурата се казва, че разследването по случая продължава.

Какво обаче се случва с хората и със свръхамбициозната репертоарна програма на Левон Манукян за театралната трупа, сцена „Назъм Хикмет“ и особено на Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ тепърва ще се разбира. Засега е ясно, че концертът за откриване на сезона на Филхармонията утре, 1 октомври, отпада. Какво обаче ще се случи с обявената премиера на театъра на 6 октомври още ред събития, още никой не знае.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.