Ципрас и Ердоган в тайни преговори за обединяването на Кипър

Гръцка медия съобщи за тайни преговори между гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Ердоган за обединяването на Кипър и енергийни проекти, съобщава БНР.

Правителството в Атина нито потвърждава, нито отрича медийната публикация в гръцкия вестник “Естия”, който публикува материал за тайните дискусии на Ципрас и Ердоган за решаване на проблема за обединението на Кипър.

Според “Естия” гръцкият премиер е предложил следната схема на Ердоган. Турция изтегля войските си от окупираната част на острова и реално приема предложението на Никозия за създаване на Кипърска федерация. След изтеглянето на турската армия в окупираната сега част се настаняват войски на НАТО.

Какво ще получи Турция в замяна? Отговорът е – достъп до проучване за нефт и газ във водите на Източното Средиземноморие. Припокриват се претенциите на Никозия и Анкара върху юрисдикцията на тази част на Средиземно море, за която се предполага, че има богати запаси. Според изказване на Ердоган, намерените находища трябва да се експлоатират по равно от двете части на острова.

Ердоган също е против тристранните срещи на високо ниво между Гърция, Кипър и Израел по енергийни проекти без участието на Турция.

В своя материал вестник “Естия” посочва, че именно достъпът до находищата на нефт и газ може да принуди Ердоган да приеме кипърските предложения за обединение на острова.

Възможно е тайните преговори между Ципрас и Ердоган да са с подкрепата на Европейския съюз и САЩ.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.