Цигари и наргиле – интересно за 14-годишните

Зам.-кметът на Разград Руска Вътева присъства на представянето на отчета за дейностите, извършени от експертите, работещи в Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център, за първото шестмесечие на 2021 г.

Той бе представен днес от председателя на съвета Станислава Петрова, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

От отчета става ясно, че през учебната 2020/21 г. 1124 ученика между 2 и 12 клас в 12 училища в Разградска област са обхванати от занятията, проведени от експертите на ОбСНВ на различни теми, като „Превенция употребата на видовете наркотици и вредата от тях“, „Вредата от употребата на енергийни напитки“, „Вредата от тютюнопушенето и алкохола“ и „Опасностите, които ни дебнат в интернет“.

Сред по-масовите събития, организирани от ОбСНВ през първите шест месеца от 2021 г., са конкурсът на тема „Как да сърфираме безопасно в интернет – тъмната и светлата му страна“, провеждане на различни видове обучения, отбелязване на събития за Световния ден без тютюн, Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици и други. Дейността си ОбСНВ оповестява чрез издадените през последните месеци 5 електронни бюлетина. Там бяха публикувани и резултатите от анкетно проучване сред 279 ученици за отношението на младите хора към тютюнопушенето, употребата на електронни цигари и наргилета.

Според него началната възраст, в която учениците започват да пушат електронни цигари, е на 14-15 години. Всекидневно пушат електронни цигари от 15-годишна възраст, като започват с употреба веднъж през седмицата.

Малък е процентът 13,26%  на учениците, които започват да пушат направо електронни цигари, без преди да са пушили тютюневи цигари.

При употребата на наргиле, анализът е следният –  много от учениците смятат, че пушенето на наргиле е безопасно и не нанася вреди на организма.

От получените резултати се вижда, че малолетните, които са започнали да пушат, лесно и без особени затруднения си набавят тютюневи и електронни цигари, т.е. те са достъпни за всеки, който иска да пуши, без това да зависи от възрастта му. Възрастта, в която малолетните се ориентират и започват да пушат, е на 14 години. Това е възрастта, в която учениците сменят училището – от основно преминават в средно училище и там се срещат с по-големи ученици, които пушат. Първоначално употребата, т.е. пушенето, е епизодично и за кратко време се стига до 10 цигари на ден.

От резултатите за пушенето на електронни цигари и наргиле се установява същата тенденция за възрастта,  в която учениците посягат към тях, е на около 14-15 години.“

/e-Razgrad/

Hits: 21

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.