Царицата на шахмата Нургюл Салимова: Усетих подкрепата на много българи, благодаря ви

Шахматистката Нургюл Салимова с първа пресконференция след завръщането си у нас. Българската гордост в спорта за първи път се изправя заедно с треньора си пред медиите, за да разкаже подробно за драматичната битка във финала на Световната купа по шахмат в Баку.
“Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. В Баку успях да спечеля 6 мача, сред които победих и бивша световна шампионка. На финала изпуснах доста шансове. Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх достойно. Аз съм много горда с постигнатото, усетих подкрепата на много българи и хора по целия свят, благодаря за което. Наистина това ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценяван и хората ме обичат. Благодаря за интереса и уважението”, каза Салимова.
“С това класиране успях да придобия право да участвам на Турнира на претендентките, който ще се състои в Торонто през април 2024 г., където ще бъде избран противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много сериозна подготовка, но това правя от детството си, това ми е мечтата, радвам се, че съм успешна засега”, посочи още златното ни момиче в шахмата.
Треньорът ѝ Живко Жеков заяви, че много се гордее с нея. “Щастлив съм, не беше никак лесно, за мен тя направи подвиг. Надявам се това да даде още един силен тласък за детския шахмат. Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат, това класиране се надявам да стимулира държавата, институциите, пък и спонсорите”, посочи Жеков.
Нургюл Салимова завърши на второ място в столицата на Азербайджан на 21 август. Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените.
Dariknews.bg

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.