Франция започва да излъчва телевизионна прогноза за състоянието на електропреносната мрежа

Според националния план за пестене на енергия, който ще бъде представен днес, във Франция започва да се излъчва телевизионна прогноза за състоянието на електропреносната мрежа, информира вестник “Льо Паризиен“.

Информация за натоварването на електрическата мрежа ще бъде представяна в телевизионния ефир чрез символи в зелен, жълт и червен цвят.

Зеленият символ означава, че потреблението на електрическа енергия във Франция е балансирано. Жълтият символ е индикация за известно претоварване на електрическата мрежа. Червеният символ означава, че може да настъпят “прекъсвания” на доставките на електроенергия, поради което хората ще бъдат призовани да ограничат потреблението на електричество между 08:00 и 12:00 часа, както и между 18:00 и 20:00 ч. Например те ще бъдат помолени да включват своите перални машини или готварски печки по друго време на деня.

Тази програма ще бъде излъчвана след прогнозата за времето. Френското правителство се надява тя да привлече около 80 процента от телевизионната аудитория.

Информация за натоварването на електрическата мрежа във Франция може да бъде получена и от френския електропреносен оператор Ер Те Е (RTE), който публикува тези данни на своя сайт.

Управляващите в Париж стартират телевизионната прогноза за състоянието на електроразпределителната мрежа на фона на нарастващите опасения от въвеждането на ограничения при доставката на електрическа енергия.

Франция се подготвя за подобен сценарий, тъй като повече от половината от 56-те й атомни реактора са спрени за ремонт. Страната е силно зависима от доставките на електроенергия, която е генерирана от ядрени мощности.

Dnews.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.