“Фортисимо в клас” – най- желаният  урок по музика

Музикалната програма открива своята учебна година след броени дни за шести път в Разград

Образователната програма на цигуларя Хари Ешкенази, “Фортисимо в клас” за единадесета поредна година предлага на хиляди деца страната иноваторския си метод на работа, а именно професионални музиканти да влязат в часовете по музика, за да запознаят децата с осем от основните музикални инструмента във филхармоничния оркестър- цигулка, виолончело, флейта, обой, фагот, валдхорна, тромпет, ударни инструменти.

Роден в семейство на музиканти, за Хари Ешкенази и неговата цигулка няма скрити тайни. Но за тези, които нямат тази привилегия, близо до тях, в часа по музика, идва на гости “Фортисимо в клас”.

Подредени в рамките на една учебна година, часовете на програмата са онази добавена стойност, която нагледно да разкаже за устройството, историята и любопитните факти около създаването на различните музикални инструменти, като много важен момент е, че всяко дете може да направи опит да посвири.

През учебната 2019 г.- 2020 г. ,,Фортисимо в клас’’ ще работи съвместно с единадесет училища в град София. В Разград програмата ще се проведе са шести път. Ще се води в основните училища Никола Вапцаров”, “Никола Икономов” и “Васил Левски”.

“Фортисимо в клас” вече е и Враца и Видин, благодарение на Фондация “Америка за България”. А за първа година и децата на Габрово и Дупница ще имат възможността да се докоснат до инструментите от филхармоничния оркестър и класическата музика по един неповторим за тях начин.

Учениците ще бъдат спечелени в полза на класическата музика, благодарение на Софийската Филхармония и отпуснатите средства от МОН – „Национална програма културни институции и образователна среда“.

На 14 октомври е официалният старт на програмата.

Гениално измислена “Фортисимо в клас” заема само няколко от часовете по музика, разположени в рамките на учебната година, а накрая целият отбор инструменти, с които децата са се запознали, ще излязат на една сцена, за да покажат как свирят заедно.

/e-Razgrad/

Hits: 27

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.