Учителите искат да отпаднат матурите за 4 и 10 клас

МОН ДА ИЗГОТВИ ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА ЗА НВО ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ

Външното оценяване 4 и 10 клас трябва да отпаднат незабавно за тази година, а това след 4 клас завинаги. Това е позицията на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Освен това учителите искат заедно с МОН да разработят електронна платформа за провеждане на дистанционно НВО в 7 клас и матура, защото при водещата роля на МЗ във вземанията на решенията в образователната система, възможна хипотеза е и подобно тяхно решение.

Синдикатът предлага за пореден път всички учители на доброволен принцип да се тестват за антитела.

Тъй като видовете ваксини, на практика ще се забавят, учители и директори, които са преболедували, ще отстъпят на други учители, които желаят ваксината и които имат по-голяма нужда от това. Масовите тествания на учители за антитела са закъснели и ползите им са минимални, пише в позицията на синдиката.

Оттам критикуват и решението за връщането на учениците след 4 февруари по формулата 7 от 12 или до 70% в училище. Това щяло да доведе до огромни трудности в организацията на училищата, защото много учители преподават едновременно, както в класовете, в училище, така и в класовете в електронен режим.

Разделянето на класовете е добра практика в Австрия, Дания и много други, където в училищата има назначени двойно повече учители, в сравнение с България, които подпомагат учебния процес. Втори учител преподава на учениците, които са в къщи. В момента обаче австрийските училища са напълно затворени. Но разбира се нека и не забравяме, че в българските училища, класните стаи, които разполагат с камери, за да може един учител да осъществява паралелно редовно и синхронно дистанционно преподаване, са много под 50%. Тъй, че разделянето на класовете е възможно хубаво педагогическо решение, но приложимо в не повече от 20% от съществуващите класни стаи, посочват от синдиката.

Синдикат „Образование“ смята, че прекатегоризацията на учителите към втора категория труд, нещо което подкрепят 99% от педагогическите специалисти, би било правилно политическо решение на българското правителство.

Синдикатът предлага от следващата учебна година учителите над 50 годишна възраст да бъдат с намалено натоварване от 1 час седмично, което да бъде първият компенсаторен механизъм към всички педагогически специалисти в България.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.