Учени от БАН: Лечебното поморийско езеро умира

Учени от Българска академия на науките се натъкват на смущаващ факт при обработката на данните за изготвянето на последния мониторингов доклад на соленото поморийско езеро.

Цифрите ясно показали, че са настъпили промени във водните показатели, което застрашава да унищожи цялата екосистема.

Пред Дарик кметът на община Поморие Иван Алексиев съобщи, че е започнала спешна разработка на проект, който да спре процесите и да възстанови нанесените щети. Местната администрация стопанисва лагуната от 2012 г., а три години след това е подписан и договора с БАН за постоянно наблюдение. Езерото се превръща във водосборен басейн

Проблемът идва от дъждовните води, от които солеността на езерото намалява, установили академиците от БАН и експертите на общината. И понеже е солено, този процес може да го промени сериозно и дори да го унищожи, сочи тяхното заключение.

„Тук започнаха да зимуват птици, които обикновено се насочват към сладководните водоеми. Това не се е случвало тук. Учените бяха озадачени”, разкри кметът на Поморие.

Защо?

Преди държавата да реституира десетки имоти край Поморийското езеро, то е било обградено от мащабна система от отводнителни канали. Направени така, че дъждовните води да бъдат отвеждани в морето, те са играели важна роля за балансиране на екосистемата.След възстановяването на собствеността преди години, хората са получили земите си отново. Така тези канали, попадайки в частни терени, са били премахнати, засипани или занемарени и обраснали с гъста растителност. С проливните дъждове през последните години проблемът се е задълбочил. Днес дъждовните води от района се стичат в езерото и водите му започват да губят качествата си. Водата губи солеността си, появяват се и проблеми с добиването на сол, нещо което се прави от векове. За щастие все още не сме регистрирали отклонения в показателите на лечебната кал, но учените са категорични, че ако не бъдат предприети спешни мерки след стотина години съставът на езерото ще е коренно променен – калта ще изчезне, солта също”, обясни Иван Алексиев.

По думите му, общината е пред финализирането на проект за изграждането на нови канали за отвеждане на дъждовните води. Паралелно с това ще се работи и за облагородяване на пясъчната коса, която разделя езерото от морето. В зоната, според кмета на Поморие, ще бъде изградена нова алея, ще се постави видеонаблюдение.

“Няма да забравя как играехме край езерото като деца. Тогава, помнят и поморийци, то беше оградено. Имаше определени зони, в които хората можеха да влизат, за да наблюдават птиците. Искаме да защитим езерото и днес”, заяви Алексиев.

Парите

До месец, проектът, с който да се спаси лагуната, трябва да бъде завършен. Изпълнението му ще бъде обезпечено от Оперативна програма „Околна среда” чрез Местната инициативна група „Поморие”. За изграждането на каналите ще бъдат необходими 1 млн. лева.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.