Ученици и учители от ОУ „ Иван С. Тургенев“ в Словения по програма „Еразъм +“

Трима ученици и трима преподаватели от ОУ „Иван С. Тургенев“ в Разград успешно приключиха първата среща на проекта „EUstudents in Euwonderland“ по програма Еразъм +,

която се проведе в училище OŠ “Škofja Loka-Mesto”, Словения. Разградското училище беше представено пред партньорите по проекта от Турция и Словения. Участваха Пламен Иванов от 7 клас, Калоян Йотов и София Цанева от 6 клас. Това съобщиха от училищното ръководство.

Учениците представиха своята страна, град и училище. След това имаха възможност да разгледат училището и да вземат участие в някои от провежданите часове. Сред най-интересни за гостите се оказаха часовете по музика, физика и английски език. Възпитаниците на ОУ „Иван С. Тургенев“ и техните връстници от училищата партньори сформираха смесени отбори и работиха рамо до рамо за създаване на плакати за любими храни и напитки като част от темата на посещението – „Ден на традиционните ястия“. Домакините предоставиха възможност на гостите да приготвят както традиционни словенски ястия, така и родни. Учениците научиха основни думи на словенски език, както и няколко традиционни танца. Разбира се, показаха и своите танцувални умения.

Организирани бяха разходки в Любляна, старата част на Шкофя Лока, Блед и средновековния град Пиран, както и посещението на замъка в Любляна, замъка в Шкофя Лока и този в Блед. Учениците имаха възможност да се повозят на лодка в езерото Блед и да достигнат до острова в средата му. Сред най-вълнуващите преживявания бе посещението в Шкоцянските пещери. Пещерите и целият карстов регион наоколо влизат в рамките на парка „Шкоцянски пещери“, който е единственият словенски обект в списъка на ЮНЕСКО. Друго запомнящо се преживяване за гостите бе срещата с кмета на град Шкофя Лока, който разказа повече за града и предизвикателствата, които среща в работата си.

Реклама:

Българските ученици заедно с новите си приятели бяха поканени на юбилеен концерт, отбелязващ 90-годишнината от създаването на словенското училище.  Домакините връчиха на всички сертификати за участието в проекта.

Следващата среща ще е в Турция през месец юни.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *