Урсула фон дер Лайен: ЕС ще реши спора София-Скопие с „пътна карта”

„Пътната карта” с пет плюс един въпроса като възможно решение на спора София-Скопие бе спомената вчера от високите представители на Съюза.

Пътната карта трябва да бъде готова до началото на ноември и да съдържа решения, които трябва да бъдат изпълнени в целия процес на преговори, пише скопското електронно издание „Република”.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че неоткриването на преговори с Република Северна Македония и Албания застрашава доверието в ЕС и подкрепата в региона.
„Важно е да се знае, че Европейската комисия работи усилено, за да намери решение на ключовите въпроси в двустранния спор между България и РСМ, това „пет плюс един” въпроса, за да се състави пътна карта като практическа стъпка към решаването на този въпрос”, заяви Фон дер Лайен.
Тя добави в този контекст, че диалогът, волята за решаване на проблеми и способността за разрешаване на трудни и сложни въпроси са в основата на това, което е самият Европейски съюз. Тя изрази увереност, че тези проблеми могат да бъдат решени.
Наясно съм с факта, че първо трябва да разрешим въпросите, ето двустранния спор между България и РСМ и съм убедена, че ще намерим решение, а силната подкрепа за това, изразена на срещата на високо равнище, беше важна”, обясни още председателят на ЕК.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.