УПРАВЛЕНИЕТО КАТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, ВЛАСТТА КАТО ТЕСТ – разговор с Венелин Узунов – първият избран след промените кмет на Разград

Това е третата част на новата ни рубрика „С Разград в сърцето завинаги“, в която ще ви срещаме и разказваме за хора, родени тук или дошли в Разград по прищявка на съдбата, по любов или защото житейската пътечка ги е довела в столицата на Лудогорието.

А те със своите дела и пример са оставили отпечатък върху развитието на града, върху общността в Разград. Със срещите и разказите за такива ярки личности от всички сфери на живота: бизнес, култура, спорт, социални дейности, здравеопазване, обществен живот, ще покажем, че паметта за тях и стореното от тях е жива и Разград им е признателен и благодарен, за това, че са го направили по-красив и по-добър.

Рубриката подготвяме по идея и с подкрепата на „Лудогорско пиле“.

Първо ви разказахме за проф. Влади Симеонов, творческа личност, която съчетава в себе си дарованията на изпълнител, диригент и педагог. Предишния път ви представихме световно известната цигуларка Ваня Миланова . Днес ви предлагаме филмираната среща на д-р Димитър Петков и оператора Живко Жечев с първия демократично избран след промените у нас кмет на Разград Венелин Узунов.

=====================================

Димитър ПЕТКОВ е доктор по история. Работи в Регионалния исторически музей – Разград. Автор е на редица научни разработки, част от които са преведени на английски, немски и руски език, по различни проблеми на Най-новата и съвременна история. През 2018 г. е избран за рецензент на авторитетното американско списание за история „History Research“.

     =====================================

За близката до нас история се говори много. Но до колко тя се знае?

Има два критерия, от които може да започне нейното не само познаване, но и разбиране. Първият – това са документите… стига да са оцелели и да не са унищожени, за да се забрави. Вторият – това са личностите, които са правили тази не далечна от нас история…срещата с тях, тяхната гледна точка, техният разказ. Именно това, второто, провокира срещата с Венелин Узунов – кметът управлявал Разград между 1991 и 2005 г.

Срещам се с него, за да разговарям за много неизвестни около изграждането на съвременния облик на града – за т.нар. Корпусна програма и какво получава от нея Разград; как са изглеждали бул. „Априлско въстание“, улиците „Дунав“, Странджа“ и „Васил Левски“ – все ключови артерии за Разград; как е бил замислен Новият театър… защо изглежда така сега и защо на откриването му не е дошъл министърът на културата; или пък защо кино „Развитие“ не е станало дом на Историческия музей; какво са искали да има в Бизнесзона „Перистър“ представители на НАТО още през 2002 г;  защо тук е първото приватизирано у нас предприятие – „Царамил“ /“Амилум“/; с цената на какво се е променяла столицата на Лудогорието без Еврофондовете; за неафишираните срещи на Узунов с президентите Желев и Плевнелиев.

Като кмет на Разград Венелин Узунов работи с 9 правителства. В разговора той разказва за тях, за отношенията си с тези правителства.

И излизат любопитни и все неизвестни неща.

Изобщо срещата щрихира 14-15 г. от историята на града, която, всеки изживял я, може да твърди, че я познава от своя си опит. Но пък не и отвътре. В разговора В. Узунов хвърля мост между неговото и сегашното време, за да каже как вижда нещата сега.

В тази среща пред камера има още …и още.

В крайна сметка всеки си има мнение. Но пък признак на мъдрост е да чуеш и другите. Особено, когато те са определяли процесите, които мислиш, че познаваш.

Разговора с Венелин Узунов вижте в следващото видео.

Hits: 0

2 Replies to “УПРАВЛЕНИЕТО КАТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, ВЛАСТТА КАТО ТЕСТ – разговор с Венелин Узунов – първият избран след промените кмет на Разград”

  1. Господин Узунов,адмирации.Бъдете жив и здрав.Това което направихте за моя роден град е изключително.

  2. Здравей Разград, поздрав от Сливен. Радвам се на постиженията на моя роден град, подкрепям Ви и се гордея с Вас. Съдбата ме доведе в Сливен, жената на военен, но Разград е в моето сърце. Поздрави г–н Узунов, страхотно интервю за постиженията на Разград, да се казват тези неща. Приемствеността Ви с г–н Бояджиев е правилната политика и да се научат другите кметове в България. Да сте живи и здрави, мислещи за родния край и много успехи. Гордея се за родствената връзка с Вас г–н Узунов и служебната такава с г–н Бояджиев. Щастлива съм с това. Северняците сме добри, работливи и успешни българи. С уважение
    Красимира Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.