Украинка подобри световния рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените

Украинката Ярослава Магучих подобри световния рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените.
22-годишната Магучих преодоля 2.10 метра от първия си опит на тази височина на турнира от Диамантената лига по лека атлетика във френската столица Париж, съобщи БТА.
Стефка Костадинова постави предишния рекорд от 2.09 метра на Световното първенство през 1987 година в Рим (Италия). Тя държеше световния рекорд в продължение на 37 години.
Преди скока от 2.10 м, с който триумфира в скока на височина в Париж, Ярослава Магучих преодоля 2.01, 2.03 и 2.06 м, всички от втори опит.
Второ място в дисциплината зае световната шампионка в зала Никола Олислагерс от Австралия с 2.01 м, а третото място остана за сръбкинята Ангелина Топич със 1.98 м, което е нов национален рекорд на родината ѝ.
През миналия месец на “Стадио Олимпико” в Рим председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова бе специален гост по време на Европейското първенство по лека атлетика. Тогава Магучих спечели титлата с 2.01 м.
Украинката е сред фаворитките за златния медал на Олимпиадата в Париж. Личният ѝ рекорд до момента беше 2.06 м от 2021 година.
Ето как реагира шампионката ни Стефка Костадинова:
„Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо, не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни. Преди месец в Рим бях сред официалните лица, наградили Магучих, след като спечели европейско злато. По време на церемонията силно я прегърнах и ѝ пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд. Дори се засмяхме, защото й казах, че още на Олимпиадата в Париж може да скочи 207 см и след това вече да се цели в 210 см. И ето, че тя го направи, при това точно в Париж, но малко преди Олимпиадата. Поздравявам още веднъж Магучих, желая ѝ нови победи и рекорди, но и не спирам да вярвам, че един ден рекордът отново ще бъде български. Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см. Сега Магучих скочи 210 см в Париж, където може би също символично след дни започват Олимпийските игри.”
През 2022 г. Ярослава Магучих направи неуспешен опит да подобри световния рекорд на Костадинова по време на турнира от “Диамантената лига” по лека атлетика в Брюксел.
/e-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Украинка подобри световния рекорд на Стефка Костадинова в скока на височина при жените”

  1. Като любител на леката атлетика имам известно съмнение в редовността на опита от 210 см на украинката Магучих. То е породено от факта, че рекордът е подобрен в Париж броени дни преди олимпийските игри и е удобна възможност за реклама на олимпиадата. Също така рекордът на Костадинова единствен от дългогодишните рекорди в леката атлетика може да бъде лесно манипулиран. Другите много стари рекорди са в бегови дисциплини и в диск за жени, които по принцип много трудно могат да бъдат подобрени или фалшифицирани. Ще видим колко ще скочи украинката на олимпиадата, където трябва да бъде във върхова форма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.