Турция ще пълни с вода ледниково езеро, пресушено от търсачи на съкровища

Търсачи на съкровища успяха да изпразнят ледниково езеро на поне 12 хил. години в Североизточна Турция заради градска легенда.

Сега властите са решени да напълнят Бездънното езеро, въпреки че възстановяването на екосистемата му не е гарантирано.
Управата на североизточната провинция Гюмюшхане разреши изкопни дейности в Бездънното езеро (Дипсиз гьол) на 9 ноември. Според в. “Хюриет дейли нюз” администрацията получила анонимна молба с твърденията, че на дъното е заровено съкровище на римски легионер. Поне пет институции е трябвало да одобрят стъпката.
Езерото обаче вече е заличено от картата. Пет дни след началото на разкопките зоната, в която се намираше Бездънното езеро, вече се е пълнела с пръст.
Според Раиф Кандемир от университета “Реджеп Тайип Ердоган” в провинция Ризе има само няколко такива езера в турските планини. “Как смеят да се намесват във формации с такава стойност, без да се консултират с експерти? Ледниковите езера имат най-чистите източници на вода в света и един такъв, от който може би ще имат голяма нужда бъдещите поколения, бе унищожен. Как възстановявате езеро отпреди 12 хил. години в предишния му вид?”
Запълването обаче няма да реши проблема – екосистемата му е повредена и “база данни на 12 хил. години е изгубена”, отбелязва Ертан Дюзгюнеш от техническия университет “Карадениз” в Трабзон. Възстановяването може да отнеме десетки или дори стотици години.
Независимо от това районът около езерото ще бъде обявен за защитена природна зона.
В района на Гюмюшхане действително е имало важни сребърни и златни мини, оттам е минавал и пътят от Сирия до Кавказ.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.