Турция се мобилизира срещу Ердоган за новия вот в Истанбул

Жители на Истанбул отменят планираните си за 23 юни отпуски. Авиолинии и туристически агенции позволяват на хората да сменят датите на полетите и пътуванията си безплатно.
Общините в популярни курорти разпространяват фалшиви съобщения за очаквано лошо време, за да откажат истанбулци от посещения през точно този уикенд. “Не идвайте в Бодрум на 23 юни”, написа в свое изявление общинският съвет. “Очаква се тежък снеговалеж и плажовете ще бъдат затворени.”
А властите в средиземноморския курорт Адана предупредиха, че на същия ден при тях температурите ще достигнат 150 градуса по Целзий.
За всичко това има сериозна причина – на този ден ще бъдат повторните избори за кмет на Истанбул. Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу победи в изборите на 31 март само с 13 000 гласа преднина в 15-милионния град. Партията на справедливостта и развитието (АКП) поиска и получи анулиране на вота. Това разгневи обаче много хора, особено в районите, където превес има опозиционната Народнорепубликанска партия (CHP).
“Мисля, че решението изборите да се повторят е нелепо”, казва 41-годишният Мерих Ондер, който ще си тръгне по-рано от сватба в Южна Турция на 22-ри, за да може да гласува на 23-ти. “Ще гласувам за кандидата, който бе ощетен.”
35-годишният Берке Ертунч казва, че би отменил планираното си пътуване до Берлин, дори ако авиокомпанията не му е предложила пълна компенсация. “Като виждаме, че предишните избори бяха спечелени с 13 хил. гласа, всеки един се брои”, смята той.
Активността в турските избори обичайно е много по-висока, отколкото на Запад. На мартенските избори гласуваха 84% от 10.6-те млн. регистрирани избиратели в града.
“Поддържаме контакт с 5500 туристически агенции и знаем, че за почти всички резервации от Истанбул за този уикенд е поискано да бъдат отменени”, казва пред “Ройтерс” Джем Полатоглу, говорител на Travel Agencies Platform.
Турските авиолинии съобщиха, че ще позволят на клиенти да променят датите на полетите си между 21 и 26 юни безплатно; същото предложиха и авиолиниите “Пегасус” и други.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.