Reuters

Турция отстрани трима кметове и задържа над 400 души в операция срещу ПКК

Турската полиция е задържала 418 души в разследване срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи вътрешното министерство в “Туитър”.Операцията се е състояла в 29 провинции. Информацията се появи след съобщението, че турските власти са заменили “временно” трима кметове в югоизточни градове – Диарбекир, Мардин и Ван, пишат “Хюриет дейли нюз” и “Ройтерс”. Обвиненията според вътрешното министерство са, че членуват в терористична организация и разпространяват терористична пропаганда, и докато тече разследването, няма да заемат постовете си като “предпазна мярка”.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че такива действия ще последват срещу заемащи изборни длъжности, ако се открие, че имат връзка с ПКК. Според “Ройтерс” се очаква събитията от тази сутрин да засилят напрежението в югоизточната част на страната.

На мястото на кметовете ще работят назначените от държавата управители на провинции (и трите града са главните в провинции със същото име).

През 2016 г. десетки кметове бяха отстранени заради подобни обвинения малко след неуспешния опит за преврат. Освен това Ердоган от години настоява, че прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН, последното превъплъщение на многократно забранявана политическа кюрдска организация) е свързана с ПКК.

Сред задържаните днес е Ахмет Тюрк, който вече е бил отстраняван като кмет на Мардин и оглавяваше една от вече забранените прокюрдски партии.

ДНЕВНИК

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.