Турция отказа да се извини за думите на Чавушоглу

Турция не пожела да се извини на страната ни за казаното от външният им министър Мевлют Чавушоглу, че е имало намеса от съседката ни за приемането на поправките в Закона за вероизповеданията у нас.

Премиерът Бойко Борисов поиска настоятелно извинението от вицепрезидента на Турция Фуат Октай по време на балканския форум, който се провежда в Букурещ.

След 5-часови разговори беше обявено, че турската страна се вижда нищо нередно в думите на Чавушоглу и че те били извадени от контекста на казаното по време на предизборен митинг.

Разговорът с турския вицепрезидент Борисов започна късно в петък след срещата си с лидерите на Гърция, Румъния и Сърбия, където домакинът Виорика Дънчила бе поканила да присъства и Октай.

След като няколко пъти е гледан клипът с изказването на Чавушоглу и е проведен първо разговор с него, а после и с президента Реджеп Ердоган, поисканото настоятелно от Борисов извинение е отказано.

„Бях неотстъпчив за всякакви други варианти на съвместни изказвания, комюникета. Много ясен бях, че честа и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи”, каза премиерът.

Борисов още веднъж потвърди, че поправките в Закона за вероизповеданията не са правени под натиск. Това е била позицията на страната ни – че държавата трябва да плаща на вероизповеданията.

При разговорите под натиск до късно снощи Борисов не е разговарял с президента Ердоган.

„Продължават да твърдят, че с нищо и по никакъв начин това не било нито натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск, кое ситуация. Те твърдят обратното. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск.

В коментара си премиерът каза още, че разбира, че Турция е в предизборна ситуация, но избори предстоят и в България.

„Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. По никакъв начин нашите мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те имат абсолютните права и свободи и на вероизповедание и на всичко останало”, каза Борисов.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.