Турция въведе електронни въпросници за влизане в страната

Изискването на турските власти всички пристигащи в страната пътници да попълват електронни въпросници, за да получат т. нар. здравен код (HES код), влезе в сила днес, потвърди представител на Министерството на здравеопазването в Анкара пред ТАСС.

„Да, от днес всички пристигащи в страната ни пътници трябва да попълнят формуляр на уебсайта не повече от 72 часа преди влизане. След това автоматично ще им бъде даден индивидуален HES код“, подчерта събеседникът на агенцията.

По-рано от здравното министерство на Турция обясниха пред ТАСС, че с помощта на този код „служителите на турското министерство на здравеопазването ще могат да се свържат с посетителите, ако се установи, че са имали контакт с пациенти с COVID-19 по време на пътуване или престой в страната. Когато се регистрират за полет, пътниците трябва да представят попълнен формуляр по електронен път или в разпечатан вид на представителя на авиокомпанията. Този формуляр може да бъде проверен и на турската граница. Ако формулярът изобщо не е попълнен или съдържа подвеждаща информация, следват правни и административни санкции. оже да ви бъде отказано и влизане в Турция“, добавиха от министерството.

В момента кодът HES се използва от всички хора, постоянно пребиваващи в Турция. Той трябва да бъде представен при посещение на търговски центрове и редица държавни агенции. Освен това администрацията на Истанбул от 15 март задължи жителите на града да предоставят „здравни кодове“ при посещение на кафенета, фризьорски салони, хамами, спа центрове, сватбени салони, театри и фитнес центрове.

Реклама:


Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *