Тръмп заплаши Турция с икономическо унищожение, ако нападне кюрдите в Сирия

Президентът на САЩ заплаши Турция с икономическо унищожение, ако атакува кюрдите в Сирия.

В отговор говорителят на турския президент заяви, че би било фатална грешка, ако САЩ подкрепят терористи, както и че очаква Вашингтон да спазва стратегическото партньорство между двете страни.

В профила си в “Туитър” Доналд Тръмп написа по повод военните операции срещу “Ислямска държава”: “Ако се появят отново, ще нападаме от близките си бази. Ще съсипем Турция икономически, ако удари кюрдите. Ще създадем 20-милна буферна зона за сигурност… Също така не искам кюрдите да провокират Турция”.

Кюрдските въоръжени милиции YPG са американски съюзник – вероятно единственият толкова ефективен – в сраженията срещу “Ислямска държава” и контролират значителна част от Северна Сирия. Според Реджет Таийп Ердоган това е просто сирийската част от Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена в САЩ и Европа за терористична организация. Затова той се закани да ги смаже със сила след решението на Тръмп да изтегли военния си контингент от района.

“Господин Тръмп, фатална грешка е да се приравняват сирийските кюрди и ПКК, която САЩ поставиха сред терористичните организации и PYD/YPG е нейното сирийско разклонение”, написа президентския говорител Ибрахим Калън в отговор на туита на президента. “Терористите не могат да бъдат ваши партньори и съюзници. Турция очаква САЩ да уважават стратегическото ни партньорство и не желае да то да бъде засенчвано от терористична пропаганда.”

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.