Трудовата книжка става електронна

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за труда, които предвиждат трудовата книжка да стане електронна и да бъде част от дигитален регистър, поддържан от Националната агенция по приходите. Предложението за поправката в КТ е на ПП-ДБ.

В дигиталния регистър ще се вписват всички данни, а служителите ще имат достъп до трудовото си досие. В преходния период след изграждането на регистъра се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да структурира въвеждането им в структуриран вид. Първоначално той ще се попълва на база наличните данни в НОИ. Очаква се това да реши проблема и с достоверността и отговорността за коректността на данните.

Данните, които в момента се подават към НАП, ще бъдат подавани автоматично към регистъра на заетостта, без да се въвеждат нови изисквания за обявяване на правоотношения.

Законът дава и допълнителна защита на служителите, тъй като ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите възнаграждения при предходни работодатели.

Кmeta.bg

Hits: 196

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.