Три пъти до края на годината ще инспектират как се гледат прасетата в личните стопанства

Личните стопанства, в които се отглеждат прасета, ще бъдат инспектирани три пъти до края на годината. Това реши Областната епизоотична комисия на свое онлайн заседание.

Проверките ще бъдат извършени през април, юни и октомври от представители на местната власт, като в лятната задължително ще участват служители на Областната дирекция за безопасност на храните. Преди инспекциите ще бъдат свиквани общинските епизоотични комисии. Събраната информация ще бъде предавана на директора на ОДБХ.

Нурие Црънгалова запозна участниците в заседанието със заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ за утвърждаване на „План за действие в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с болестта африканска чума по свинете“. Конкретните цели в плана предвиждат всички стопанства за лични нужди да отговарят на правилата за биосигурност и да бъдат  регистрирани във Ветиринарната информационна система /ВИС/.

Директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев подчерта, че Европейската комисия е взела решение  област Разград да бъде обявена за свободна от африканска чума по свинете. Това означава, че ще бъдат премахнати част от ограниченията, а производителите ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване в ЕС със свинско месо и продуктите от него.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.