Транспортният министър допусна манипулация на качеството на горивата на някои бензиностанции

Служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков допусна, че на някои бензиностанции може да има гориво с манипулирано качество.

Повод за коментара му пред Би Ти Ви станаха проблемите при годишните технически прегледи, които влязоха в сила на 22 юли и предизвикаха хаос, тъй като се оказа, че дори и нови автомобили трудно ги покриват. Всичко това доведе до смяната на шефа на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (ИААА) Борислав Муеров с Дамян Войновски.

Според Гвоздейков единственото по-различно след промените е подобреният контрол на качеството на услугата. По думите му всяка кола, която не се поддържа, може да се окаже голям замърсител и да не покрие критериите на техническите прегледи. Освен занижената поддръжка на автомобилите, той посочи и горивата като друг голям проблем.

“Не трябва да се прави компромис с горивото, поддръжката на колата и маслото. Дали автомобилът е на 5 или 15 години няма значение, защото може да замърсява по един и същи начин. Колкото повече внимание обръщаме на техническото състояние на колата, толкова по-малко проблеми ще имаме на техническите прегледи. Българинът търси често по-изгодната цена за гориво, но това не гарантира доброто качество. Съществуват рискове за манипулация на горивата. Призовавам да не избираме винаги евтините горива, защото има недобросъвестни компании. Нека хората зареждат на нормални бензиностанции, разликите в цените не са толкова големи”, каза Гвоздейков.

Той каза още, че е решил да смени шефа на ИААА не само заради хаоса с техническите прегледи, но и заради натрупани грешки в управлението на агенцията. Министърът допълни, че е дал шанс на Муеров да промени поведението си, но това така и не е станало, заради което той бил сменен с Войновски, който заема поста и по време на управлението на третото правителство на Бойко Борисов.

“Дамян Войновски е професионалист, който добре познава материята и ще развие концепцията за бъдещата работа на агенцията. Доверил съм се на експертизата му”, обясни Гвоздейков.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.