Ток уби 12 щъркела по жп линията Разград-Самуил

Експертите на РИОСВ – Русе извършиха вчера извънредна проверка по сигнал за намерени мъртви щъркели по протежението на железопътната линия Русе-Варна, в междугарието Разград-Самуил.

Сигналът е постъпил в екоинспекцията на 9 август чрез тел. 112  и е  предаден на Областна дирекция по безопасност на храните-Разград, които са открили 5 птици.

При проверката вчера на място, при обход по протежението на жп линията, между километри 74-76 експертите са открили общо 12 загинали птици. Всички са намерени в непосредствена близост до стълбове от електроконтактната мрежа на линията.

Предполага се, че птиците – възрастни и млади, нощували по стълбовете, са станали жертва на електрически удар при преминаване на влак.

Екоинспекцията изпрати един екземпляр в Спасителния център на СНЦ „Зелени Балкани“ за установяване на точната причина за смъртта на птиците.

Към настоящия момент белите щъркели се подготвят за есенната си миграция, като се струпват на големи ята и търсят храна в земеделските площи, сметища и др. терени с наличие на подходяща хранителна база.

Припомняме, че миналата седмица фотографът Йорданка Бозаджиева снима над 1000 щъркела на сметището до Разград.

/e-Razgrad

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.