Тестовете за COVID ще се признават за разход на фирмите

ТОВА СТАВА ЯСНО ОТ УКАЗАНИЕ НА НАП

Националната агенция по приходите (НАП) ще признава тестовете за COVID-19 за разходи на фирмите. Това става ясно от указание на агенцията по приходите.

Според чл. 11 от ЗКПО разходите, определени като задължителни с нормативен акт, се признават за данъчни цели и не се облагат с данък върху разходите, освен когато в този закон е предвидено друго, разясняват от НАП.

От данъчната администрация припомнят, че Кодексът на труда вменява на работодателя задължение да осигури здравословни и безопасни условия на труд, така че опасността за здравето и живота на работника или служителя да бъдат отстранени, ограничени или намалени.

Същевременно отговорността на работодателя за осигуряване на безопасност и здраве при работа е регламентирана и с разпоредбите на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, предава “Монитор”.

Законът за здравето пък регламентира, че при опасност от или при епидемично разпространение на заразни болести държавните и общински органи, физическите и юридическите лица оказват пълно съдействие на органите на държавния здравен контрол.

В този контекст от НАП заявяват, че работодателите са задължени да извършват разходи, чрез които да се осигури надеждна диагностика на персонала, така че да се предотврати разпространяване на заразата.

В този смисъл извършените от работодателите разходи за PCR или други тестове (например антиген тестове), чрез които се постигат целите на посочените разпоредбиq се признават за данъчни цели.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.