Тереза Мей официално ще поиска отлагане на Брекзит

Тереза Мей официално ще поиска днес от Европейския съюз Брекзит да бъде отложен, съобщава Би Би Си.Според източници от „Даунинг стрийт” 10, министър-председателката на Великобритания ще поиска отлагане на излизането от ЕС до 30 юни, но с опцията отлагането да е значително по-голямо.

Източник на Би Би Си от правителството твърди, че Тереза Мей може да поиска излизането от Общността да бъде отложено с цели 2 години, но все още не е взето окончателното решение за срока.

Преговарящият с Великобритания от страна на ЕС Мишел Барние припомни, че за отлагане на Брекзит трябва да има “конкретен план”.

По сега действащото законодателство, Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, въпреки че няма сделка с Брюксел за условията на раздялата.

Според източници на Би Би Си, когато е бил обсъждан срокът на отлагането, между министрите в правителството е имало несъгласия.В следващите дни основните моменти около Брекзит са следните:

– Днес ще бъде изпратено официалното, писмено искане от Лондон до ЕС за отлагане на Брекзит след 29 март.

– В четвъртък Тереза Мей ще пътува до Брюксел, за да обсъди лично с европейските лидери вариантите за действие по време на срещата на върха на ЕС.

– Всички 27 страни-членки на ЕС трябва да се съгласят да има отлагане, за да стане то факт.

– Двете камари на британския парламент ще гласуват всяко забавяне на Брекзит.

На пресконференция в Брюксел Мишел Барние каза, че “по-дълго отлагане на Брекзит трябва да е съпроводено с ново събитие, нов политически процес”.

“Не искаме след отлагането да се окажем в същото положение, в което сме сега”, заяви Барние.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.