Татяна Дончева: Тече гонка на олигарси, прилича на преразпределение на имущество

От няколко месеца насам тече един процес на гонка на олигарси така наречена. Аз имах възможност да кажа на няколко пъти, че това повече прилича на механизъм за преразпределение на отдавна раздадено имущество между лицата, които са го раздали и новите им намерения.

Дали засегнатите фамилии са в състояние да се опазят, да се откупят, това ще видим. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Татяна Дончева, лидер на „Движение 21″. Това, което обявява Специализираната прокуратура, в лицето на нейния ръководител Иван Гешев е, че прокуратурата ще преследва олигарси – така чувам и по съдебните зали, как прокуратурата не може да седи безучастно, когато народът е ограбен, добави тя. Има такива олигарси, които ще се преследват и такива, които няма да се преследват, смята още Дончева. Защо точно бизнесмени като семейство Арабаджиеви, семейство Баневи са попаднали в този списък, това също е интересен въпрос, добави тя. Да преследваш олигарси, станали олигарси в резултат на българския модел на раздържавяване на държавната собственост, когато по списък бяха определени богатите хора и тези, които няма да получат хапки, изглежда малко съмнително. От една страна, защото прокуратурата няма за какво да ги търси – ако ги търсите за неплатени данъци или за други някакви престъпни неща, въпрос на доказване е, но би могло да се справят, коментира още Татяна Дончева. Част от обвиненията на групите олигарси са свързани с начина по който те са станали богати, а този начин стана възможен през касовата и масовата приватизация на България, който процес е текъл преди много години, реално е законен. Дори и да имат някакви нарушения, то давностите по тях отдавна са изтекли, заяви още тя.

По повод на опростените 8 милиона на Главното мюфтийство, Татяна Дончева, че ГЕРБ са се съгласили с тази сделка с ДПС, защото е много важно да останат на власт – още осем месеца, още година и половина. Главния проблем в НС е кворума, а той ще бъде държан в този случай от ДПС, при положение че БСП демонстрира, че иска да извърши извънпарламентарни действия, с които да предизвика предсрочни парламентарни избори или поне да стимулира скъсяването на живота на парламент, каза още лидерът на „Движение 21″.

Татяна Дончева коментира и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България. Защо правителството покани руския премиер в България? Тезата, че те са го поканили, за да получат някаква гаранция, че през страната ще премине „Турски поток”, не е сериозна, защото подобна делова сделка се уговаря преди официални посещения, заяви Дончева. Тези официални посещения се правят, за да се подпишат договори, а те се подготвят достатъчно преди това. Самият факт, че нищо не беше подписано говори, че ние сме повикали Медведев да му кажем, че го обичаме, той ни каза, че можем да го обичаме, ама ЕК трябва да гарантира преминаването на „Турски поток” през България, защото тя може и да не го гарантира, каза още Дончева.
Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.