Талибаните връщат екзекуциите и рязането на ръце

Един от основателите на талибаните и главен изпълнител на строгото тълкуване на ислямския закон в предишното им управление на Афганистан, заяви, че движението ще поеме по „твърдата линия отново да извършва екзекуции и ампутации на ръце, макар и може би не публично“, съобщи The Guardian. Нурудин Тураби осъди възмущението от екзекуциите на талибаните в миналото, които понякога се случваха пред пълни стадиони, и предупреди света да не се намесва в новото управление на Афганистан.

„Всички ни критикуваха за наказанията на стадиона, но ние никога не сме казвали нищо за техните закони и техните наказания“, каза Тураби. „Никой няма да ни казва какви трябва да бъдат нашите закони. Ще следваме исляма и ще провеждаме законите си според Корана.“ Откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август и завзеха контрола над страната, афганистанците и светът наблюдаваха дали ще възстановят отново суровото си управление от края на 90-те години. Коментарите на Тураби дават доказателство за това, че лидерите на групата остават вкоренени в дълбоко консервативен, твърд мироглед, дори и да приемат технологични промени като видео и мобилни телефони, пише БГНЕС

Основателят на талибаните обяви, че ще бъдат възобновени старите наказания. „Рязането на ръцете е много необходимо за сигурността“, каза той, подчертавайки, че има възпиращ ефект. По думите му кабинетът проучва дали да изпълнява публично наказанията и дали ще „разработва политика за това“. При новото талибанско правителство Тураби отговаря за затворите. Той е сред редицата талибански лидери, включително членове на изцяло мъжкия временен кабинет, които са в списъка на ООН за санкции. „Ние сме различни от миналото“, казва обаче днес Тураби. Според него сега талибаните ще позволят телевизия, мобилни телефони, снимки и видеа „защото това е необходимост за хората и ние сме сериозни по въпроса“.

Cross.bg

Реклама:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.