С мартеници и капанска шевица посрещнаха в Разград групата студенти от Одрин

Областният управител Гюнай Хюсмен и екипът му посрещнаха група от 25 студенти от Тракийския университет в Одрин, които са на посещение в Лудогорието, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Г.Хюсмен приветства гостите и им пожела приятни и ползотворни срещи с техните връстници в региона по време на седемдневната им визита. Той им съобщи, че съвместно със сдружение „Младежки форум 2001” и „Център за съзидателно правосъдие” е подготвена интересна програма с посещения в различни населени места, образователни, културни и спортни организации. „Убеден съм, че ще ви е любопитно и полезно да се запознаете с културното многообразие в региона и да видите как живеят хората на вашата възраст” – каза на младите хора областният управител. Той благодари на Община Разград, която съдейства за настаняването на гостите, както и на Театрално-музикалния център, откъдето подготвиха първото събитие в програмата на турските студенти, а също и на останалите институции и организации с принос в осъществяването на визитата.

Заедно със студентите Гюнай Хюсмен поздрави музикантите, които представиха импресията „Разград – музика и кадър”, включваща фотографии от Разград на диригента на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” Красен Иванов, направени през четирите годишни времена и представени чрез мултимедия на фона на изпълнения на известни симфонични творби от Мила Иванова – цигулка и Красен Иванов – синтезатор.

След популярните музикални творби, студентите се запознаха и със стари български традиции – изработка на мартеници и украса на капански шевици. За традициите им разказа уредникът в Етнографския музей Даниела Ганчева, а как точно се изработват мартеници им показаха, а и ги включиха в процеса, малките таланти от Школата по изобразително изкуство към Центъра за работа с деца. Гостите получиха и подаръци – предварително изработени мартеници. 

Посещението е по проект за запознаване с младежките дейности в съседни държави. Подобни визити младежки групи от Турция са имали в Македония и Косово, разказаха на срещата експертите от Министерството на младежта и спорта на Турция Шюкрю Йълмаз и Бусе Дерменджи, които са част от групата.

Визитата на групата студенти е и следствие от доброто сътрудничество между областите Разград и Одрин на база подписаната през декември 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между двете администрации.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.