Кръгла маса по проект

Зам.-кметът на Община Разград Полина Иванова участва в кръгла маса, с която приключват дейностите по проекта „Укрепване капацитета на Община Разград за успешно прилагане на политиките на Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027“, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.
В приветствието си към участниците тя увери, че ще се положат усилия наученото в обученията, в които се включиха служители в Община Разград, да се приложи като добра практика в администрацията.
Бюджетната линия, финансирана по Оперативна програма „Региони в растеж“, имаше за цел да подпомогне Община Разград за подготовката на проектни предложения за програмен период 2021-2027 г. в контекста на приоритет „Интегрирано териториално развитие на регионите“. С дейностите по проекта се цели подобряване административния и технически капацитет на служителите, които ще бъдат отговорни за подготовката и изпълнението на проектите по програмана и повишаването на техните знания и разбиране за подхода интегрирани териториални инвестиции, неговата същност, начина му на изпълнение.
Проектът стартира през юли 2023 г. и бе с продължителност 5 месеца. По него бе извършена доставка на компютърно оборудване, както и проведени четири събития. Две от събитията бяха обучения на общински експерти, а през миналата седмица – между 21 и 24 ноември, се проведе обмяна на опит в Австрия – държава, членка на ЕС, която успешно прилага регионалния подход в своите политики към устойчива градска мобилност, енергийна ефективност, зелена градска среда и сигурност на обществените пространства.
Посещението на кмета Добрин Добрев, зам.-кмета Полина Иванова и осем началници на отдели и експерти в общинската администрация бе във Виена. В рамките на обмяната на опит те посетиха и присъстваха на представяне на предприятието за изгаряне на отпадъци, изградено преди повече от 50 години в централната част на австрийската столица. В предприятието първо се сортират отпадъци, които могат да се рециклират, а от тези, които се изгарят, се осигурява топлина и еленергия за една трета от жителите на Виена.
Пред участниците в кръглата маса днес началникът на отдел „Опазване на околната среда“ Недим Тахиров сподели своите впечатления от посещението в завода, както и практиките в тази сфера, които са приложими в Разград. Той припомни, че Община Разград е сред пионерите в България с изграждането на Център за разделно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци. От тази година и Разград има сепарираща и компостираща инсталации, които ще третират отпадъците от седемте общини в областта.
Впечатленията си от другите обекти, посетени във Виена, сподели началникът на отдел „Стратегическо планиране и проекти“ Христина Русева. Тя разказа за представянето иобиколката на Seestadt Aspern – квартал в процес на изграждане в 22-ри район на Виена. В момента това е един от най-големите проекти за градско развитие в Европа.
Христина Русева изрази убеденост, че обученията и обмяната на опит са полезни за общинските експерти при подготовката на концепции за Интегрираните териториални инвестиции и конкретни проекти по тях.
Кръглата маса бе с модератор дългогодишният пиар на Община Варна Снежана Георгиева.
Ръководител на проекта е главният юрисконсулт в Община Разград Билял Црънгалов.
Съгласно сключения договор на Община Разград с ОП „Региони в растеж“ безвъзмездното финансиране по бюджетната линия е в размер на 169 607 лв.
/e-Razgrad/

Hits: 54

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.