С искане за радикална промяна президентът свиква съвет за стратегическо развитие на България

В изявление по повод втората година от встъпването си в длъжност президентът Румен Радев атакува остро управляващата коалиция на ГЕРБ и “Обединените патриоти”, обяви се за радикална промяна на

политическата среда и стила на управление и обяви, че ще създаде съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на икономическия и идеен застой в страната.

Държавният глава отчете работата си заедно с вицепрезидента Илияна Йотова в гербовата зала на президентството, а изявленията на двамата бяха предавани на живо в страницата на институцията във “Фейсбук”.

В изложението си Румен Радев повтори много от критиките, които отправяше към правителството на Бойко Борисов през изминалата година – за нарушаване на демократичните ценности, допускане на лобизъм и корупция, прикриване на порочни практики в обществените дела. Както и в предизвикалото противоречиви коментари новогодишно обръщение към нацията, Радев заяви, че 2018-та е била “година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните ценности”. Допълни, че в нея президентската институция често била “последна преграда пред лобизма и безотговорни политически действия”.

Време за радикална промяна

Очакванията на обществото са за неотложни всеобхватни спасителни мерки за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живост и за излизане от демографската безпътица, каза президентът. Той се обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление: “Историята е показала, че закърняването не демокрацията води до създаването на тесен елит, който трансформира властта в облаги и ги влага в още власт, като така бетонира властта си и порочният кръг се затваря”, заяви държавният глава. Той допълни, че следствията са бедност, незадоволителен темп на развитие, чувство за безпътица, демографска катастрофа.

Румен Радев обяви, че формира съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и високо квалифицирани специалисти. Органът ще трябва да изработи и предложи алтернативи на социалния блокаж и на икономическия и идеен застой, в който се намира страната, уточни Радев. По думите му съставът ще бъде обявен идните дни с президентски указ и тогава ще бъдат оповестени повече подробности.

За евро-атлантическите ценности

Президентът направи подробен преглед на външнополитическата си дейност, акцентирайки на успехите си в срещите и инициативите си на Балканите (основна тема на воденото от кабинета председателство на Евросъюза през първата половина на миналата година). Той подчерта, че във всичките си изяви зад граница е продължил да отстоява българската позиция и европейските принципи на единство, солидарност и равнопоставеност. Посещението ми в Москва възстанови политическия диалог на най-високо ниво след дълго прекъсване и обществото очаква правителството да материализира постигнатото, каза Румен Радев.

Държавният глава обвърза политиката и евро-атлантическите ценности с конкурса за избор на многоцелеви изтребител за армията, в която управляващите избраха да преговарят за покупка на американски самолети Ф-16.

“Бутафорният конкурс с изтребителя извади порочния модел на управление на международната сцена, показа ни като партньор, който погазва разписани в целия свят норми”, каза той, като подчерта, че след провала на големите проекти за модернизацията на армията България е засили усещането, че губи суверенитет и не е способна да взима стратегически решения: “Защо тогава се възмущаваме, че не ни пускат в Шенген и еврозоната? Въпрос на доверие, което става с прилагане на правилата и с компетентност”, заключи Румен Радев.

Без да споменава имена той индиректно разкритикува шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, с когото от няколко месеца са в остър словесен сблъсък през медиите: “Декларациите на някои политици, че олицетворяват евро-атлантическите ценности, са най-сигурният начин българите да бъдат отчуждени от тези ценности”. Допълни, че в момента България не отговаря дори на Копенхагенските критерии за влизане в Евросъюза, тъй като демонстрира погазване на закона, фаворизиране на корпоративен интерес, стимулиране на бизнескръгове чрез протекции и лобизъм и задушаване на предприемачеството.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.