С вихрените „Гецовлийчета” започна Капанският събор

С жива картина на капанския бит и вихрени танци на най-малките капанчета – от Танцов състав „Гецовлийчета“ към читалище „Просвета“– започна 13-то издание на Капанския събор.

Над 40 са вече изпълнителите в състава, ръководен от Лидия Станчева, в него участват не само деца от Гецово, а и от Разград, съобщи водещата на фолклорния празник Даниела Петрова.
Капанският събор бе открит от кмета на село Гецово Николай Цонев. Той поздрави с „Добре дошли” всички гости и участници в събора и благодари на ангажираните с организацията на събитието – Община Разград, Кметство Гецово, Регионален център „Читалища“ и четалище „Просвета“, както и на спонсорите Петя Цанкова и Милен Минчев.
Над 250 са изпълнителите, които се представиха на сцената. Те са от: общините Разград и Кубрат в Разградска област, община Попово, Търговищка област и община Ветово, Русенска област.
На площада в Гецово освен столове на сянка за публиката има и обект от типа „бира-скара”, атракциони за децата, щандове със сувенири. „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова представя изработени от нея капански накити и сувенири.
Зам.-кметът на Разград Полина Иванова поздрави участниците в събора. От името на ръководството на Община Разград и на кмета Добрин Добрев тя пожела на самодейците да продължават да съхраняват българските и капанските традиции и да ги предават на поколенията след нас. Г-жа Иванова увери, че Община Разград ще продължи да сe старае всяка година да кани на Капанския събор гост изпълнител, който да докосва душите и сърцата на зрителите.
/e-Razgrad/

Hits: 39

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.